Glasguide – Välj rätt glas till dryck

Idag finns det en hel uppsjö av glas att välja mellan. Vattenglas, vitvinsglas, rödvinsglas, cocktailglas och många fler. Olika drycker kräver faktiskt olika glas för att de ska komma till sin rätta. Här kan du ta del av vår glasguide som beskriver vilken dryck som används till vilket typ av glas.

Sidan innehåller sponsrat innehåll.

Olika glas till olika drycker – 5 exempel

Med olika glas till olika drycker blir det både festligare att duka och roligare att dricka. För att hjälpa dig att välja rätt glas ger vid dig här nedan sex exempel på olika glas till olika drycker.

Glas till champagne

Champagneglas passar till festen såväl som till den exklusiva middagen. Eller varför inte dricka ett gott mousserande en vanlig vardag? Med fina champagneglas är du alltid redo att fira både stort och smått. Det finns flera olika modeller varav den vanligaste är “flute” som är ett smalt, högt champagneglas. Den modellen håller bubblorna längst. Det finns även coupeglas som sägs ge en starkare smakupplevelse. Tulpanglasen är bra för aromatiska mousserande viner, exempelvis prosecco. Ett exklusivt och populärt märke på champagneglas är Zalto champagneglas.

Hos Vinlagring hittar du fina champagneglas för champagne säväl som för mousserande vin. I deras utbud finner du allt från kupade champagneglas till flöjtglas och tulpanglas. Välj bland glas som passar för den festliga måltiden eller modeller som passar bättre för mer avslappnade tillställningar. Hos Vinlagring kan du köpa glas separat, men även i praktiska flerpack.

Olika typer av vinglas

Det finns olika typer av vinglas som passar för olika ändamål. När det kommer till vin är det bra att välja glas som passar olika vinstilar. Det vanligaste är att välja olika typer av vinglas för vitt vin, rött vin och mousserande vin. Här nedan beskriver vi skillnaden mellan vilket glas som ska användas till vitt respektive rött vin.

Glas till rött vin

Glas till rött vin är i regel större än glas till vitt vin. Rödvinsglas är bredare och har en större öppning. Dessutom är kupan rundare och större. Dessa karaktärsdrag gör att vinet får en större yta och därmed luftas bättre. Luftningen av rött vin är viktigt för att doften och smaken ska kunna utvecklas och avges på bästa sätt. Ju komplexare och mer tanninrikt vinet är, desto större bör glasets diameter vara. Det finns även olika rödvinsglas för olika typer av rödvin, exempelvis mjuka och bäriga rödviner dricks med fördel ur runda “Bourgogne”-kupor.

Glas till vitt vin

Glas till vitt vin är mindre än rödvinsglas. Ett litet glas koncentrerar aromerna bättre vilket gör det lättare att identifiera vinets dofter. Vita viner har nämligen inte lika starka dofter som rödviner vilket gör att de behöver mindre glas som hjälper till att koncentrera aromerna. Mindre kupor är även bra för att behålla lägre temperaturer, vilket är särskilt viktigt när det kommer till vita viner.

Köp vinglas hos Cervera

Glas till cocktail

Precis som vinglas är glas till cocktail utformade för att optimera upplevelsen. Vackra glas till Martini gör att drinken både smakar och ser bättre. Förhöj känslan genom att servera dina cocktails i perfekta glas! Det är framför allt viktigt att kupan och storleken på glasets öppning passar drinken. Rätt kupa och öppning optimerar smakupplevelsen och reglerar även temperaturen. Cocktailglaset har formen av en uppochnedvänd kon. Det perfekta glaset till Martini, Cosmopolitan och andra drinkar.

Köp martiniglas hos Nordic Nest

Glas till whiskey

Whiskey serveras bäst i glas till whiskey i den så kallade Tumblermodellen, även kallade lowballglas. Det är ett rakt glas med tjock botten. Glaset har ingen fot, men kan ibland ha en något buktig form. Glaset kallas ibland för Rocksglas eller Old fashioned-glas. Glaset rymmer vanligtvis 15–30 centiliter och kan även användas för drinkar som innehåller whiskey, exempelvis Old Fashioned, Negroni, eller Sours.

Köp whiskeyglas hos Åhlens

Glas till öl

Olika sorters öl kräver olika sorters glas för att komma till sin rätt. Det finns nämligen väldigt många ölsorter med olika karaktärsdrag. IPA, Ale, lager, pilsner, veteöl, stout och porter är bara några av många ölsorter. Det finns allt-i-allo ölglas som passar till många sorters öl, men det bästa är att välja glas efter ölsort. De olika ölglasen har olika form. Mer kupade glas passar till stout och IPA, smala och höga glas passar till lager och pilsner medan avlånga glas med bredare öppning passar till veteöl.

Köp ölglas hos KitchenTime
<

Maximera din dryckesupplevelse i ett välutformat kök

När det kommer till njutningen av drycker, spelar rätt glasval en kritisk roll i att framhäva dryckens bästa egenskaper. Men visste du att även ditt köksdesign kan påverka din dryckesupplevelse? Ett välutformat kök med smarta förvaringslösningar säkerställer att dina dyrbara glas skyddas och är lättillgängliga när du vill njuta av ett glas vin, öl, eller en cocktail. Tänk dig att smidigt plocka fram ditt perfekta champagneglas från en skräddarsydd skåpinredning eller presentera en vintage whiskey från en elegant barskåpshörna. Kopplingen mellan din köksinredning och din dryckesupplevelse är starkare än du kanske tror. Utforska våra tips på köksinredning om hur du integrerar funktionell och stilfull förvaring för dina glas i ditt kök och höj nivån på dina dryckesstunder.

Fler artiklar